ГоловнаРеєстраціяВхід Вт, 23.04.2024, 18:11
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Опитування
Ви - наш відвідувач:
Всього відповідей: 107
Контакти
Погода
 
Головна » 2018 » Січень » 12 » Загальна інформація про Гепатит
09:07
Загальна інформація про Гепатит

Гепатит — загальна назва гострих та хронічних інфекційних запальних захворювань печінки. Найбільш поширені і небезпечні віруси гепатиту В і С. Як виявити та як вберегтися від інфекції ?

Гепатит А

Гепатит А, який дехто більше знає як "хвороба Боткіна" чи жовтуха – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями.

Причина захворювання

Підчепити гепатит А можна через немиті руки, погано оброблену їжу, спільний посуд та інше. Інфікування також можливе шляхом близького контакту з хворим. Зазвичай, у дітей не помітно симптомів, але вони можуть інфікувати інших.

У групі ризику – діти та люди з високим ризиком інфікування гепатитом, яким ще не зроблено щеплення.

Симптоми

У більшості випадків захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо – у дітей та молодих людей.

Час між інфікуванням та появою симптомів складає від 2 до 6 тижнів. Якщо симптоми з'являються, вони зберігаються протягом 1-4 тижнів.

Спостерігаються такі симптоми захворювання на гепатит А:

  • гарячка (перші 3 дні хвороби);
  • слабкість;
  • зниження апетиту;
  • жовтяниця (жовтіє шкіра і навіть очі, темніє сеча, кал знебарвлюється);
  • блювання;
  • біль у животі;
  • гостра печінкова недостатність (рідко).

Профілактика та лікування

Найефективнішим способом попередження гепатиту А є вакцинація, яка захищає людину від інфікування протягом усього життя. Також важливо ретельно мити руки та правильно готувати їжу.

Перехворівши один раз на гепатит А, людина набуває імунітет проти інфекції також на все життя.

Особливого лікування не існує, рекомендується режим спокою та вживання ліків від нудоти або діареї, якщо є така потреба.


   Гепатит В - це інфекція печінки, що потенційно представляє загрозу для життя, викликається вірусом гепатиту В (ВГВ). Гепатит В є однією з основних проблем глобальної охорони здоров`я і найважчим типом вірусного гепатиту. Гепатит В може приводити до розвитку хронічної хвороби печінки і створювати високий ризик смерті від цирозу печінки і раку печінки.

   За оцінками, два мільярди людей  у всьому світі інфіковано вірусом гепатиту В, а більше 350 мільйонів чоловік мають хронічні (тривалі) інфекції печінки. Вакцина проти гепатиту В доступна з 1982 року. Ця вакцина на 95% ефективна в запобіганні інфекції ВГВ і її хронічних наслідків і є першою вакциною проти одного з основних ракових захворювань людини.

   Вірус гепатиту В може викликати гостру хворобу з симптомами, що тривають декілька тижнів, включаючи пожовтіння шкіри і очей (жовтяницю), темну сечу, крайню втому, нудоту, блювоту і болі у області живота. На позбавлення від цих симптомів може йти від декількох місяців до року. ВГВ може також викликати хронічну інфекцію печінки, яка пізніше може розвинутися в цироз печінки або рак печінки.

   Вірогідність того, що інфекція ВГВ стане хронічною, залежить від віку, в якому людина була інфікована. З найбільшою вірогідністю хронічні інфекції розвиваються у інфікованих ВГВ дітей раннього віку. Хронічні інфекції розвиваються приблизно у 90% дітей грудного віку, інфікованих протягом першого року життя, і у 30% - 50% дітей, інфікованих у віці від одного до чотирьох років. Близько 25% дорослих людей, хронічно інфікованих в дитинстві, вмирають від раку або цирозу печінки, пов`язаних з ВГВ. Близько 90% здорових дорослих людей, інфікованих ВГВ, видужують і повністю позбавляються від вірусу протягом шести місяців; від 8% до 10% дорослого населення стає хронічно інфікованим. Рак печінки, ВГВ, що викликається, є однією з трьох основних причин смерті від раку серед чоловіків, а у жінок ВГВ є однією з основних причин раку.

   Гепатит В ендемічний в Китаї і інших частинах Азії. Багато жителів цього регіону набувають інфекції ВГВ в дитинстві. Високі показники хронічних інфекцій відмічаються в районі Амазонки і південних частинах Східної і Центральної Європи. За оцінками, хронічно інфіковано від 2% до 5% загального населення Близького Сходу і Індійського субконтиненту і менше 1% населення Західної Європи і Північної Америки.
Гепатит В вражає тільки людей. Вірус передається від людини людині при контакті з кров`ю або іншими рідинами організму (а саме насінною або ваінальною рідиною) інфікованої людини. Шляхи передачі інфекції ідентичні з шляхами передачі вірусу імунодефіциту людини (ВІЧ), але інфекційність ВГВ в 50-100 разів вище. На відміну від ВІЧ ВГВ може жити поза організмом, щонайменше, 7 днів. Протягом цього часу вірус все ще може інфікувати при попаданні в організм неінфікованої людини. У країнах, що розвиваються, інфекція, як правило, передається: 

  • перинатально (від матері дитині під час пологів)
  • від дитини дитині
  • в результаті небезпечної ін`єкційної практики
  • при переливанні крові
  • при сексуальному контакті.

   У багатьох розвинених країнах (наприклад, в країнах Західної Європи і Північної Америки) шляхи передачі інфекції відмінні від перерахованих вище. В даний час в цих країнах в більшості випадків інфекція передається серед молодих людей при сексуальних контактах і використанні ін`єкційних наркотиків. Ризик інфікування ВГВ є одним з основних професійних ризиків, обумовлених інфекцією, для працівників охорони здоров`я. ВГВ не передається через заражені харчові продукти або воду і не може розповсюджуватися при випадкових контактах на робочих місцях. Інкубаційний період вірусу триває, в середньому, 75 днів, але може продовжуватися від 30 до 180 днів. ВГВ може бути виявлений через 30-60 днів після інфікування і залишатися в організмі протягом періодів часу, що варіюються в широких межах.

   Спеціального лікування гепатиту В не існує. Відхід направлений на проведення симптоматичної терапії і забезпечення раціонального поєднання живильніх речовин, включаючи відшкодування втраченою в результаті блювоти і діареї рідини. Хронічний гепатит В можна лікувати лікарськими засобами, включаючи інтерферон і противірусні препарати, які можуть допомогти деяким пацієнтам. Таке лікування може коштувати тисячі доларів в рік і не доступно для більшості пацієнтів в країнах, що розвиваються. Рак печінки майже завжди закінчується смертельним результатом і зазвичай розвивається у людей в найбільш продуктивному віці, що забезпечують свої сім`ї. У країнах, що розвиваються, більшість людей з раком печінки вмирають протягом декількох місяців після постановки діагнозу. У країнах з вищим доходом хірургія і хіміотерапія може сприяти продовженню життя деяких пацієнтів на декілька років. Пацієнтам з цирозом іноді роблять пересадку печінки .

   Всі діти грудного віку повинні одержувати вакцину проти гепатиту В - це основа профілактики гепатиту В. Ця вакцина може вводитися у вигляді трьох або чотирьох окремих доз в рамках існуючих графіків регулярної імунізації. У районах з високими показниками передачі ВГВ від матері дитині перша доза вакцини повинна вводитися якнайскоріше після народження дитини (а саме протягом 24 годин). Після проведення повної серії вакцин більш ніж у 95% немовлят, дітей і молодих людей з`являється захисний рівень антитіл. Серед людей після 40 років рівень захисту в результаті першої серії вакцинації опускається нижче 90%. Серед людей у віці 60 років захисний рівень антитіл наголошується тільки у 65% - 75% вакцинованих людей. Захисний рівень антитіл зберігається, щонайменше, 20 років, і його необхідно підтримувати впродовж всього життя. Всі діти і підлітки у віці до 18 років, не вакциновані раніше, повинні одержати вакцину. Необхідно також вакцинувати людей з груп високого ризику, включаючи:

  • людей з сексуальною поведінкою високого ризику;
  • партнерів і членів сімей ВГВ-позитивних осіб;
  • людей, що вживають ін`єкційні наркотики;
  • людей, яким часто потрібна кров і продукти крові;
  • людей, яким проводиться трансплантація цілісних органів;
  • людей, що піддаються професійному ризику інфікування ВГВ, включаючи працівників охорони здоров`я; і
  • людей, що здійснюють міжнародні поїздки в країни з високими показниками ВГВ.

   Вакцина відрізняється високим ступенем безпеки і ефективності. З 1982 року у всьому світі використано більш за один мільярд доз вакцини проти гепатиту В. Во багатьох країнах, де зазвичай від 8% до 15% дітей мали хронічну інфекцію ВГВ, вакцинація сприяла зниженню показника хронічної інфекції до менше 1% серед імунізованих дітей. На грудень 2006 року вакцинація дітей грудного віку проти гепатиту В в рамках національних програм імунізації проводилася в 164 країнах, що є значним розширенням обхвату в порівнянні з 31 країною в 1992 році, коли Всесвітня асамблея охорони здоров`я прийняла резолюцію, що рекомендує глобальну вакцинацію проти гепатиту В.
 

   Основні факти:

  • Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку, яка може викликати важку і хронічну хворобу і приводити до смерті.
  • Вірус передається при контакті з кров`ю або іншими рідинами організму інфікованої людини, але не при випадковому контакті.
  • Цим вірусом інфіковано близько 2 мільярдів чоловік в світі, а більше 350 мільйонів чоловік мають хронічну хворобу печінки.
  • Близько 25% дорослих людей, хронічно інфікованих в дитинстві, пізніше вмирають від раку або цирозу (рубцювання) печінки, що розвиваються в результаті стійкої інфекції.
  • Інфекційність вірусу гепатиту У в 50-100 разів вище за ніфекционності ВІЛ.
  • Вірус гепатиту В є одним з основних професійних шкідливих чинників для працівників охорони здоров`я.
  • Гепатит В запобіжимо за допомогою безпечної і ефективної вакцини.
Переглядів: 381 | Додав: Admin-VO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Важливо
Годинник
Важливі сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0