ГоловнаРеєстраціяВхід Пт, 26.04.2024, 01:52
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Опитування
Ви - наш відвідувач:
Всього відповідей: 107
Контакти
Погода
 
Головна » 2017 » Вересень » 8 » Козацька педагогіка Великої Радогощі в дії
10:07
Козацька педагогіка Великої Радогощі в дії

   Про діяльність Великорадогощанського Січового  Товариства, яке діє на базі Великорадогощанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів неодноразово розповідалось в матеріалах, що розміщуються на офіційному сайті районної державної адміністрації.
   Не у багатьох навчальних закладах не те що району, а  й навіть області замість учениць - лелі,  джури - замість учнів. Саме такі  соціальні статуси мають вихованці Великорадогощанської  загальноосвітньої школи І-ІІ ст. Ізяславського  району. Та й саму школу по-між себе  називають не інакше як Січ.
   Про особливості патріотичного виховання у закладі днями дізнавалась творча група  Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-ЦЕНТР» на чолі із Дариною Денисенко. 
   Як розповіли  журналістам директор школи Галина Ігнашина,  кошовий отаман Іван Гаврилюк, керівник наметового табору «Січ» Надія Гаврилюк, педагог та учні школи, у навчальному закладі окрім загальнообов’язкових знань навчають звичаям козацької доби. А на території освітнього закладу є власна Січ із куренями, капличкою, світлицею та, навіть, власною смугою перешкод. А учні мають свій соціальний статус. Молодші хлопці – козачата, а старші – джури.
   Богдан Калаус, учень Великорадогощанської ЗОШ І-ІІ ступенів, розповів: «Посвята в джури проводилась так: забирали шапку одну, не з червоним верхом, а з синім. Мені вручили цю шапку. Задавали питання і я зі своїм однокласником виконували його на майданчику, ремонтували майданчик».
   Учениці школи також проходять посвяту. Молодших дівчат називають лелями, а старших – данами.
   А Галина, учениця Великорадогощанської ЗОШ І-ІІ ступенів, повідомила: «Приходять бабусі, мами. Дівчата мають приготувати якусь страву. І якщо товариство ухвалить, то дівчат приймають в дани. Ми готували кашу, а також вивчали власний родовід по жіночій стороні».
   Із звичної загальноосвітньої школи заклад перетворився на Великорадогощанську Січ ще у 2006 році. Ідею створити незвичний освітній заклад підтримали батьки, керівництво відділу освіти райдержадміністрації. Січ стала стрижнем  патріотичного  виховання у закладі.
   Спілкуючись із журналістами, Надія Гаврилюк, керуюча дитячо-юнацьким об’єднанням «Великорадогощанське січове товариство», повідомила: «Створено воно було з метою об’єднання зусиль школи, сім’ї, громади для патріотичного виховання підростаючого покоління. Виховання на козацьких традиціях, на українських народних звичаях та обрядах.  Для того, аби дітям було цікавіше, ми побудували макет Січі. Місце для ватри у нас є. Це і ігровий, і історичний майданчик. Тут діти можуть уявляти як жили козаки».
   Сьогодні у школі навчаються учні з трьох сіл: Велика Радогощ, Мала Радогощ та Закриничне. Та попри це, навчальний заклад невеликий. Вчаться учні за звичайною освітньою програмою. У музеї проходять уроки. Кожен вчитель має свою програму, де є додаткові відомості про козацький рух в Україні. Навіть заняття з історії можна провести на базі власного макету Січі.  
   До того ж, у школі є додаткові гуртки, де більш поглиблено вивчають і козацькі бойові мистецтва, і різні техніки вишивання, писанкарства.

Фотогалерея

Відеоматеріали <1> | <2> 

Сюжет телекомпанії "ПОДІЛЛЯ-ЦЕНТР"

Переглядів: 364 | Додав: Admin-VO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Важливо
Годинник
Важливі сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0