ГоловнаРеєстраціяВхід Чт, 25.04.2024, 19:52
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Опитування
Ви - наш відвідувач:
Всього відповідей: 107
Контакти
Погода
 
Головна » 2017 » Листопад » 13 » Етнопедагогіка у вихованні дітей
09:19
Етнопедагогіка у вихованні дітей

   Не кожна з європейських країн має таку глибоку історію державності як наша Україна. Ми вимірюємо минуле тисячоліттями, а майбутнє наше – без меж. Разом з тим, наша Україна – молода держава, що перебуває на шляху радикальних політичних, соціальних та економічних перетворень, обравши шлях переходу від тоталітарних ідеологій до свободи й демократії, національного відродження, цивілізованої, соціально зорієнтованої економіки, побудови нового громадянського суспільства.

   Суверенна Україна потребує, щоб її діти зростали як громадяни, що мають глибоко усвідомлену життєву позицію. Виховати таких особистостей можна за умови розвитку національної освіти, в якій система виховання та навчання ґрунтується на ідеях народної філософії, засадах української етнопедагогіки, народознавства, основах християнської релігії, наукової педагогічної думки  та родинного виховання.

   Згідно з цією думкою, колектив Ізяславського ясла – садка № 1 «Струмочок» під керівництвом директора Шаповал А.Д. використовує у своїй роботі систему занять спрямовану на реалізацію принципу використання етнопедагогіки у вихованні дітей, що передусім передбачає комплексність, всебічність, доцільність вивчення рідного краю, своєї Батьківщини. Втілення принципу національно – культурної спадщини в життя у роботі з дошкільнятами тісно пов’язане з принципом регіонального підходу ознайомлення з народознавчим матеріалом. Ми вважаємо, що робота вихователя сучасного дошкільного навчального закладу спрямована на відродження національних традицій у дитячій творчості, виховання в дітей національної самосвідомості, любові до рідного краю.

   Однією з форм такого виховання є навчання дитини основ створення народної іграшки, ознайомлення з справжніми перлинами народної творчості: казками, піснями, потішками, залучення вихованців до світу народного мистецтва, який несе в собі вікові уявлення про красу і гармонію, звичаї, традиції українського народу, спрямовує на формування практичних навичок, самостійної роботи. З цією метою практичний психолог закладу Батюк Н.В. та вихователь середньої групи Сабадишина Р.Р. розробили та провели психолого-педагогічне заняття «Українська народна іграшка». Діти мали змогу долучитись до вивчення народних звичаїв своїх предків, українських народних іграшок різних регіонів, а потім із задоволенням прийняли участь у створенні народної іграшки – «ляльки –зернівки». Малюки отримали можливість зробити цікаву іграшку власноруч, набути власний досвід та яскраві позитивні враження, радість та задоволення від роботи. Потім вони мали можливість гратися з новою іграшкою, створеною з абсолютно безпечних, натуральних матеріалів: зерно, тканина і трішки фантазії.

   Народні традиції — це приклад гармонії життя за законами добра і краси. Протягом століть вони сприяли вихованню таких людських якостей, як толерантність, доброзичливість, повага до старших. Вони є тією доброю основою, на якій зростає національна свідомість, гідність і самоповага, а разом з тим і розуміння та повага до інших народів.

Адміністрація та психологічна служба Ізяславського ясла–садка № 1

Фотогалерея

Переглядів: 293 | Додав: Admin-VO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Важливо
Годинник
Важливі сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0