ГоловнаРеєстраціяВхід Пт, 26.04.2024, 00:08
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Опитування
Ви - наш відвідувач:
Всього відповідей: 107
Контакти
Погода
 
Головна » 2017 » Березень » 27 » Ізяславщина приймала учасників семінару-практикуму інструкторів та вихователів з фізичної культури дошкільних закладів області
10:19
Ізяславщина приймала учасників семінару-практикуму інструкторів та вихователів з фізичної культури дошкільних закладів області

   У дошкільному дитинстві закладаються основи здоров'я, виховуються основні риси особистості людини. Сім'я, дошкільні заклади забезпечують створення сприятливих умов для оптимального фізичного розвитку дитини, отримання знань про людський організм, опанування санітарно-гігієнічних навичок. Саме у дошкільному закладі дитина поступово вчитися бути творцем досконалості свого тіла, здоров'я. Міцне здоров'я є запорукою розвитку дитини в інших особистісних аспектах. На цій особливості наголошує народна мудрість: «У здоровому тілі — здоровий дух», — стверджували в античні часи; «Нема щастя без здоров'я», — гласить українське прислів'я.

   Фізичне виховання дітей дошкільного віку — систематичний вплив на організм дитини з метою його морфологічного і функціонального вдосконалення, зміцнення здоров'я, формування рухових навичок і фізичних якостей.

   Розгляду питання «Інноваційні погляди на методичну структуру і типологію занять з фізичної культури із дошкільниками» був присвячений обласний семінар-практикум інструкторів та вихователів з фізичної культури дошкільних закладів області, який 24 березня відбувся на базі дошкільних навчальних закладів №1 та № 4 міста Ізяслав. Організатором заходу виступив Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти за сприяння департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації та підтримки відділу освіти, молоді та спорту Ізяславської районної державної адміністрації. Учасниками семінару стали інструктори та вихователі з фізичної культури дошкільних закладів Ізяславського, Білогірського, Теофіпольського, Шепетівського, Славутського, Красилівського, Полонського, Старокостянтинівського, Хмельницького районів, міст Хмельницький, Шепетівка, Славута, Старокостянтинів, Нетішин та ряду об’єднаних територіальних громад північної частини Хмельниччини.

   Відкриття семінару-практикуму відбулося в Ізяславському ясла-садку №1 «Струмочок». Від імені керівництва районної державної адміністрації, районної ради та Ізяславської міської учасників зібрання привітала начальник відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Валентина Пилипчук. Валентина Віталіївна зокрема зазначила: «Фізичне здоров’я є головною умовою духовного і морального здоров’я дитини. У період дошкільного дитинства  закладається фундамент здоров’я, формуються життєво необхідні рухові навички, вміння, правильного фізичного виховання, яке має сприяти оновленню і повноцінному розвитку дитини. І саме від забезпечення фахівцями дошкільних закладів основ цієї роботи – багато в чому залежить здоров’я дитини в майбутньому». Також вона побажала учасникам семінару плідної праці, нових вражень та напрацювань та успіхів у подальшому вирішенні прийнятих рішень.

   Завідуюча Ізяславським ясла-садком № 1 «Струмочок» Альона Шаповал  ознайомила колег із закладом та розповіла про основні досягнення у роботі колективу. Також учасників семінару привітали юні вихованці Ізяславського ясла-садка №1 «Струмочок» та Ізяславського ясла-садка № 4 «Теремок». Вони виконали вірші та представили танці, яких навчились відвідуючи гуртки хореографії, котрі діють на базі кожного із закладів.

   Під час презентаційного модулю семінару своїм досвідом роботи із інструкторами та вихователями з фізичної культури дошкільних закладів області поділилися  вихователі ДНЗ № 1  Ірина Кальніцька, провівши відкрите акцентоване заняття «Казка «Ріпка» на новий лад» з фізичної культури за методикою М.Єфименка для дітей старшого дошкільного віку, та Катерина Бовчалюк, яка провела із дітьми молодшого дошкільного віку спеціалізоване заняття з фізичної культури «Забави кошенят» за методикою М.Єфименка. Далі презентаційний модуль семінару-практикуму продовжився в Ізяславському ясла-садку № 4 «Теремок» міста Ізяслав, де вихователь Юлія Кондратюк провела відкрите заняття з фізичної культури «Пригоди у весняному лісі»,  за методикою М.Єфименка з переважанням одного основного рухового режиму для дітей середнього дошкільного віку. Також присутні переглянули відеофрагмент із заняття з фізичної культури «Світ мурашковими очима» (підготовча частина заняття – еволюційне коло за методикою М.Єфименка для дітей  старшого дошкільного віку), яке провела вихователь ДНЗ № 4 Олена Антонюк.

   Головний спеціаліст відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Гаркавенко  ознайомила учасників семінару-практикуму  із нормативно-правовою базою та вимогами щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільному навчальному закладі. Про інноваційні аспекти в організації фізкультурної роботи із дошкільниками розповіла старший викладач кафедри теорії та методик початкової і дошкільної освіти Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Харченко. Також доповідачі зазначили, що фізичний розвиток дитини - важлива функція дошкільного навчального закладу. Сьогодні йдеться мова в програмі ДНЗ вже не про фізкультуру, як таку, а про фізичний розвиток в цілому, що передбачає розвиток рухової активності, фізичних якостей дошкільників, знання свого тіла, його функцій, призначення його основних частин, можливостей організму, вміння бути домірним до нього, розвиватися в межах індивідуальних можливостей, власного потенціалу. Треба досконало знати сьогодні стан здоров'я кожного вихованця (фізичного, психічного, духовного, соціального), особливості його розвитку, щоб створити найбільш сприятливі умови для гармонійного розвитку малюка, його фізичної пристосованості до навколишнього життя.

   У ході практичного модулю семінару відбувся методичний діалог «Моделювання, презентація перспективного педагогічного досвіду», модератором якого була методист науково-методичного центру дошкільної, початкової, спеціальної та інклюзивної освіти ХОІППО Лариса Дарченко,  виступили: методист районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Ізяславської райдержадміністрації Олена Антонюк, вихователь-методист ДНЗ № 1 міста Ізяслав Людмила Папель, вихователь ДНЗ № 1 міста Ізяслав Ірина Кальніцька, вихователь ДНЗ № 4 міста Ізяслав Юлія Кондратюк, завідувач ДНЗ № 4 Ніна Максимчук. За підсумками роботи семінару–практикуму його учасниками було ухвалено Рекомендації працівниками дошкільних навчальних закладів Хмельниччини щодо реалізації завдань по збереженню та зміцненню фізичного, психічного, соціального і духовного життя дошкільників.

   Підсумовуючи свою роботу, учасники зібрання наголосили, що рухова діяльність у процесі фізичного виховання готує дитину до трудової діяльності. На фізкультурних заняттях, під час ранкової гімнастики виховується дисциплінованість, виробляється прагнення досягти успіху, наполегливість. Успішна рухова діяльність у колективі однолітків, позитивна оцінка зусиль дитини дорослими, самоаналіз якості виконання вправ, радість співучасті у рухливих іграх — усе це сприяє розвитку емоційно-почуттєвої сфери.

   Здорова, фізично розвинена дитина, як правило, вірить у свої сили, бадьора, життєрадісна, повноцінніше опановує принципи шляхетної поведінки у взаємодії з однолітками і дорослими, дбає про гармонійність свого буття, уважна до інших людей.

В.Кучерук за матеріалами відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації

Фотогалерея

Переглядів: 334 | Додав: Admin-VO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Важливо
Годинник
Важливі сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0